Заняття в Центрі Муніципальної економіки на тему «Прояв принципів циркулярної економіки в містах Європи та України»

19 жовтня 2022 р. відбулося заняття зі студентами 2 курсу спеціальності 051 Економіка. Заняття проходило в центрі Муніципальної економіки в рамках викладання навчальної дисципліни «Циркулярна економіка» (викладач: доктор економічних наук, професор Лойко Валерія Вікторівна).

Метою заняття було вивчення принципів циркулярної економіки, як сучасної економічної моделі світової економіки, у проявах цих принципів в містах Європи та України.

Студенти підготували доповіді з тих питань, які їх зацікавили найбільше. В процесі заняття йшло жваве обговорення доповідей. Крістіна Безлюдна розповіла про прояви принципів циркулярної економіки в Берлині, про особливості сортування сміття та його утилізацію, про дотримання правил збереження водних ресурсів та електроенергії. Григор’єва Софія приділила увагу розвитку циркулярної економіки в у Фінляндії, так як більшість мешканців міст Фінляндії дотримуються принципів циркулярної економіки: сортування сміття, створення стійких еколого-економічних систем у гірничо-видобувній та лісотехнічній промисловості, розробку дорожньої карти переходу країни до принципів циркулярної економіки, формування нового еколого-орієнтованого мислення мешканців міст. Дворецька Олександра звернула увагу на факти проявів принципів циркулярної економіки в європейських містах, зокрема дотримання відомими фірмами принципів переробки вже використаних речей та повторного використання речей у споживанні. Крещенко Настя наголосила на проявах та перевагах циркулярної економіки в місті, розглянувши розвиток циркулярної економіки в містах Європи. Малишева Дар’я розглянула необхідність використовувати відходи однієї промисловості як сировину для іншої особливо в умовах обмеженого пересування товарів через кордони країн з різних причин. Ніколаєнко Ярослав розглянув прояви циркулярної економіки на прикладі міста Амстердам, зокрема у харчовій та будівельній промисловості міста. До теми «Прояви циркулярної економіки в Амстердамі» доєдналась і Сичинська Марія, яка розглянула більш докладніше дев’ять екологічних рівнів, на які звертають увагу при затвердженні проєктів розвитку міста. Супрунюк Вікторія розглянула комплексний прояв принципів циркулярної економіки в Індустріальному парку у Данії. Феоктистов Гліб розглянув прояви циркулярної економіки у Стокгольмі. Він зупинився на лідерстві шведів у переробці та утилізації побутових відходів, які утворюються у домогосподарствах міста.

Щиро дякуємо нашим студентам за цікаві доповіді, жваве обговорення питань розвитку циркулярної економіки в європейських та українських містах. Бажаємо набути нових компетентностей, знань та навичок у своїй спеціальності.

Разом до перемоги!