Program Service Export Ukraine: зарубіжне практико-орієнтоване стажування

За підтримки Міністерства закордонних справ Естонії  у рамках Проекту з питань розвитку співробітництва та гуманітарної допомоги для України проводився піврічний курс стажування, розроблений Marketing Institute (Tallinn, Estonia) у співпраці з ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту». Ця програма дозволила поєднати освітян та представників бізнесу, які у процесі настановчих сесій від зарубіжних тренерів  напрацьовували практичні кроки виходу українських компаній на міжнародні ринки.

Умови військового часу обумовили нагальну потребу українського бізнесу у зовнішній орієнтації діяльності - на експорт товарів та послуг. Саме на реалізацію цього і були спрямовані адаптовані сесії зарубіжних тренерів, бізнес-консалтинг реальних кейсів українських компаній, коуч-зустрічі, бізнес-плани майбутніх проєктів. 

До участі у цьому практико-орієнтованому проєкті була відібрана професор кафедри міжнародної економіки факультету економіки та управління Університету Грінченка УШЕНКО Наталя, яка успішно пройшла стажування протягом 11.05.2022 р. – 5.01.2023р. Загалом освітня спрямованість стажування охоплювала таку основну тематику:

  • Експортна бізнес-стратегія, Стратегія цифрового експорту (тренер Мартіна Вацолер),
  • Бізнес-моделі експорту послуг (тренер Маркус Йонссон),
  • Аналіз ринку (тренер Джин Саттон),
  • Сервісний дизайн для експорту, Планування та управління фінансами (тренер Артем Данільянц),
  • Стратегії ціноутворення на експортні послуги (тренер Anne Laitinen),
  • Подолання бар’єрів входу на ринок (тренер Мартіна Вацолер),
  • Маркетинг та продаж послуг (тренер Уве Шпонхольц),
  • Як знайти клієнтів? Як вийти з кризи? (тренер Anu-Mall Naarits).

Актуальна програма, практична орієнтованість, мотивовані стейкхолдери, що у результаті дозволило спродукувати науково-обґрунтовані рішення для бізнесу. У сукупності це дозволило створити надійну інтелектуальну платформу на засадах синергії освіти, науки, практики у нових умовах функціонування бізнесу, що відповідає затребуваності міжнародної інтеграції українського бізнесу задля Миру та Перемоги.

У планах професора Ушенко Наталі  впровадити у освітній процес практико-орієнтованої підготовки здобувачів Університету реальні кейси компаній, залучення студентів до оволодіння  підприємницькими навичками та сучасними інструментами міжнародної інтеграції бізнесу у Центрах компетентностей кафедри міжнародної економіки, використання нових організаційних форматів цифрової підтримки освітнього процесу та розширення впровадження тренінгових технологій, пропозиція нових актуальних вибіркових навчальних дисциплін, продовження наукових досліджень щодо функціонування бізнес-структур у муніципальній та міжнародній економічних системах, розширення кола стейкхолдерів. Бажаємо колезі Наталі Валентинівні реалізації інтелектуальних творчих планів!

Natalia_Ushenko_Інститут_маркетингу_Естонія_page-0001.jpg