Розширення фахового світогляду та поглиблення знань з поведінкової економіки студентами-фінансистами Університету Грінченка

    З початку свого розвитку економічна наука була тісно пов’язана з психологією. Ще тоді деякі економісти, наприклад Адам Сміт, припускали, що поведінка людини і прийняття нею рішень може прямо залежати від психологічних факторів, таких як “чесність”, “справедливість”, “самовпевненість”. Але неокласична економічна теорія запропонувала зовсім іншу концепцію «економічної людини», яка вважала нашу поведінку повністю раціональною. На сьогоднішній день вже неможливо заперечити вплив психології та поведінки людини перш за все тому, що економіка створюється і функціонує для людей. Порівняно нещодавно з’явився новий напрямок як поведінкова економіка, який займається дослідженням психологічних, соціальних, когнітивних, та емоційних факторів на економічні рішення людьми та інституціями та наслідки таких рішень для ринкових цін, прибутку, та розподілу ресурсів. Велика увага приділяється ситуаціям, де люди поводяться інакше, ніж це прогнозує класична економічна теорія із її припущенням раціональності та егоїстичності.

   Про це та, здебільшого, про вплив сучасної прогресивної та креативної молоді на економіку нашої країни йшла мова 28 березня 2018 р. в КНТЕУ на Церемонії нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу для молоді на кращу аналітичну роботу "Як поведінка людей впливає на економіку", у якій взяли участь студенти-фінансисти 2 та 4 курсів факультету інформаційних технологій та управління та представник кафедри фінансів та економіки к.е.н., ст. викладач Казак Оксана Олексіївна.

   Під час церемонії у студентів була змога послухати неймовірно цікаві доповіді Різаненка Павла Олександровича – випускника КНТЕУ, економічного експерта (міжнародний професійний сертифікат Дипломованого Фінансового Аналітика (англ. Chartered Financial Analyst (CFA)), США.), народного депутата України, члена Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї ЄС – Східні сусіди (ПА ЄВРОНЕСТ), члена групи з міжпарламентських зв’язків із Сполученими Штатами Америки, члена групи з міжпарламентських зв’язків із Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії та Бенедикта Херрманна – колишнього керівника групи "Поведінкової економічної команди" Об'єднаного дослідницького центру Європейської Комісії ПАРЄ. Він отримав вищу освіту в галузі природничих наук та став кандидатом економічних наук. Бенедикт проводив багато досліджень в Школі державного управління ім. Кеннеді в Гарвардському університеті та Центрі досліджень рішень та експериментальної економіки в Університеті Ноттінгем. Він приєднався до відділу економічного аналізу Європейської комісії в 2008 році. У листопаді 2011 року він переїхав до Об'єднаного дослідницького центру для створення Групи поведінкової економіки. Натхненний реформами децентралізації в Україні, він переїхав до Києва у жовтні 2016 року. Бенедикт багато своїх досліджень опублікував у провідних журналах різних сфер, таких як "Соціальна неврологія", "Наука", Американський економічний огляд" та "Квартальний журнал з економіки".

   Цілком істотно, що у присутніх студентів, які прибули з Одеси, Рівного, Івано-Франківська, Обухова, Броварів та Києва доповіді викликали жвавий інтерес та широке коло запитань. Студентів цікавили не лише секрети успіху отримання Павлом Різаненком грантової програми USAID для вивчення поведінкової економіки у США у Graceland collage, але й можливості психологічного захисту від впливу на підсвідомість та поведінку людей великими корпораціями та соціальними мережами. Особливо цікавим та дискусійним виявилося питання щодо пріоритетності впливу економіки на поведінку чи все ж поведінки людини на економіку. Також під час обговорення було визначено, що найважливіший ресурс для людини – це її час, і необхідно вміло їм розпоряджатись!