Заключна конференція проєкту aCampus «Роль стандартів в Індустрії 4.0»

 

Дата: 26 лютого 2020

ПІБ учасника: Краус Наталія Миколаївна

Факультет : інформаційних технологій та управління

Кафедра: фінансів та економіки

Професор кафедри фінансів та економіки, факультету інформаційних технологій та управління Київського університету імені Бориса Грінченка д.е.н., доцент Краус Наталія Миколаївна взяла участь у заключній конференції проекту aCampus«Роль стандартів в Індустрії 4.0», яка відбулася 26 лютого 2020 року в місті Києві.

Більше 150 учасників заходу мали змогу в ході доповідей на панельній сесії заходу здійснити обмін передовими ідеями та результатами наукових досліджень, розглянути актуальні проблеми вертикальної інтеграції підприємств, отримати досвід компаній щодо виходу на експортні ринки, розкрити методи формування більш конкурентної пропозиції цінностей (доповідь представника ПАТ “Радій” К. Леонтьєва). Корисні практичні рішення та успішні кейси, розроблені для уніфікації виробничих КРІ згідно ISO 22400 були представленні Д. Лях “Інтерпайп”, Р. Назаренко “IT-Enterprise”.

З вітальним словом виступив Бенжамін Клінгер (GIZ) та Ганна Лісина (УАС). Цікавими та корисними для практичної реалізації стали представлені кейси з проблем IEC 62443 та 61508: роль стандартів у вирішенні безпекових індустріальних викликів (Є. Бабешко – «ХАІ»), ISO 22400: що має знати кожен керівник на виробництві про КРІ (О. Степанець – «КПІ»), SoftprombyERC: сучасні рішення кібербезпеки в АСУТП (П. Осинський – «SoftprombyERC»), Indusoft: роль систем диспетчеризації при налаштуванні автоматизованого обліку КРІ (В. Патрахін – «Indusoft-Ukraine»).

Спікери форуму наголосили, що«Стандарти – це основа Індустрії 4.0» – ця теза є головною, що пронизує десятки різноманітних документів. Сьогодні самі міжнародні комітети ISO/IEC/IEEE розробляють спеціальні видання, що специфікують застосування тих чи інших стандартів у відповідних сферах. Наприклад, цікавим є свіжий огляд ISO по Індустрії 4.0 «ІSO focus: The new Industrial revolution», який розповідає про застосування стандартів при діджиталізації в авіаційній промисловості, відповідні стандарти для штучного інтелекту, коботів тощо. В своїх виступах доповідачі зосереджували увагу й на тому, що найбільш повний огляд сучасних стандартів по всім 4-м категоріям систем керування представляється через життєвий цикл самого продукту, що виробляється підприємством, життєвим циклом засобів виробництва, на яких виготовляється продукт, циклом ланцюжка постачань (supply chain), вертикалі підприємства, яка власне є на перетині всіх попередніх циклів.

Заключна конференція проєкту aCampus«Роль стандартів в Індустрії 4.0» зібрала під одним дахом лідерів ринку з різноманітних секторів економіки з метою того, щоб розповісти про можливості, які відкриває Індустрія 4.0 для національної економіки та роль стандартів у ній.