Вебінар від ініціативи Meet and Code «FEM Day in IT»

Цього четверга, 8 жовтня, відбувся вебінар від ініціативи Meet and Code «FEM Day in IT», учасницями якого стали членкині НТ ФІТУ. Метою заходу булопознайомити дівчат з рольовими моделями та досвідом успішних жінок в українській ІТ-індустрії, розповісти про переваги роботи в даній сфері, підтримати дівчат в їх прагненні розвивати технології, розповісти більше про психологію ІТ-середовища та познайомити з цифровими тенденціями в Україні та закордоном.
Спікерами вебінару були жінки, які досягли успіху у сфері ІТ: Зоряна Дошна – керівниця напрямку R&D products y SoftServe, Марія Модзолевська – консультантка із менеджменту технічних проектів у Infopulse Ukraine та Ірина Кононенко – молодший віце-президент, керівниця департаменту підбору талантів у GlobalLogic Ukraine. Кожна з них розповіла про свій досвід та шлях до успіху, якого вони досягли.
Зоряна Дошна розповіла як пройти шлях від стажера до керівника проєктами, як працювати над собою та досягти успіху. Презентувала проєкти, над якими працювала разом із своїми командами, а це і VR-симулятор, і вимірювач тиску та насиченості крові киснем за допомогою звичайної веб-камери (дуже корисна річ для розвитку телемедицини), і рухомі голограми, до яких можна доторкнутися. Також розповіла про основні характеристики проєкт-менеджера та поділилася цікавими завданнями для розвитку креативного мислення, що є невід'ємною частиною роботи в ІТ.
Марія Модзолевська розповіла про особливості проєкт-менеджменту в ІТ, складнощі даної професії, поділилася необхідними компетенціями для менеджменту ІТ-проектів та порадами, як прийняти правильне рішення у бізнес-аналітиці. Також Марія розповіла про методологію Scrum (підхід до управління проектами з нестандартним розподілом ролей в команді і унікальною організацією ітерацій); вказала два головні предмети, необхідні для роботи в ІТ: математика (для аналітичного і критичного мислення) та англійська мова. Її практичне завдання, напевно, було найцікавішим – це було звичайне питання, яке вона взяла із своєї співбесіди: «Скільки дерев у центральному парку Нью-Йорку?». Такі питання, як потім пояснила Марія, роботодавці ставлять для того, щоб побачити, як людина мислить і поводиться у стресових ситуаціях, перевіряється реакція і креативність. Також це непоганий шанс показати своє критичне та логічне мислення.
Ірина Кононенко розповіла свій шлях до ІТ, дала поради щодо self-presentation, поділилася практичним досвідом та відповіла на одне із типових питань: «Чи завжди ІТ про технології, чи все ж – частіше про людей?». Також учасниці провели бесіду зі спікеркою на питання: «Що допомагає та заважає у виборі свого шляху?» та «Чому лідерство у власному житті допомагає правильно розставити пріоритети?». Практичне завдання Ірини було спрямоване на посилення та розвиток лідерських якостей в кожному із учасників вебінару.
Загалом, захід допоміг краще зрозуміти світ технологій, свої слабкі і сильні сторони в ньому, надихнув учасниць дізнатися і поглибити свої знання у сфері ІТ.