НАВЧИТИ ВИКЛАДАЧА: конференція з підприємницької освіти Startup Campus 14-15 травня 2021 від YEP

У ці дні наша кафедра фінансів та економіки в особі к.е.н., доцента Оксани Казак разом із спільнотою 150 викладачів університетів з України та Молдови долучилися до щорічної конференції Startup Campus від YEP, що присвячена підприємницькій освіті.  Вона є частиною ініціативи “Підприємницький університет”, яку минулої осені запустив YEP спільно з Міністерством цифрової трансформації, Дія.Бізнес, Міністерством освіти і науки та Українським фондом стартапів за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», Cisco, OKKO, Genesis. Конференція, як і ініціатива загалом, покликана розвинути компетенції викладачів та підтримати університетські стартапи.

Темою заходу стала валідація ідеї, оскільки цей етап є найскладнішим у роботі над стартапом. Перший день відзначився виступами естонських спікерів Марет Ахонен та Тааві Тамма з Тартуського університету, представників української екосистеми стартапів Андрія Заікіна (YEP), Ігоря Маркевича (USF), Дениса Зернишкіна (Gravitec.net), Андрія Мануйлова (IOON), та підприємця з Каліфорнії Жені Розинського.

“Червоні нитки” першого дня:

  • Ідея нічого не варта. Варті її реалізація та реалізатори. Одна й та сама ідея може виникнути одночасно в кількох людей, але виграє той, хто розвивається та оновлюється швидше.
  • Не варто боятися крадіжки ідеї. Можна скопіювати готовий продукт, але реалізація однакової ідеї у різних людей також буде різною.
  • Можеш продати “мокап” — можеш продати продукт. Основна причина провалу стартапів на ранній стадії — непотрібність ринку. Тому замість витрачання часу та грошей на розробку прототипу можна почати з простого макета, який покаже роботу продукту. Якщо цей макет буде потрібним та зручним у користуванні — буде потрібним і кінцевий продукт.
  • Валідувати людей, не ідеї. Ідея одноразова, а команди з правильним мисленням будуть наполегливо шукати своє, аж поки не знайдуть.

Другий день був доступний лише для викладачів ініціативи “Підприємницький університет”. Воркшопи та лекції провели ментори хакатон-табору Garage48 Жоао Рей та Майрі Тіідо, CTO стартапу Holy Water (Genesis) Анатолій Касьянов та експерт з побудови бізнес-моделей Тааві Тамм.

На Startup Campus розпочалося партнерство YEP з Генеральним консульством України в Сан-Франциско. Відтепер інкубатор ближчий до досвіду каліфорнійських університетів та духу стартапів Кремнієвої Долини, а інтернаціональна спільнота, що розвиває підприємницьку освіту в Україні, продовжує зростати.

Долучитися до курсу “ІННОВАЦІЙНЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО ТА УПРАВЛІННЯ СТАРТАП ПРОЕКТАМИ” можна шляхом його вибору у нашому Каталозі вибіркових дисциплін.

Долучитися до нашої спільноти з розвитку мережі ініціативи “Підприємницький університет” та підсилити університетське стартап-середовище можна за посиланням: http://www.yepworld.org/ua/uni/

Startup Campus реалізовано YEP в партнерстві з Тартуським університетом, Garage48, Cisco, OKKO, Genesis за підтримки Генерального консульства України в Сан-Франциско та Міністерства закордонних справ Естонії.