Робоча зустріч в Кракові (Польща) з партнерами по грантовому проєкту «Teaching Digital Entrepreneurship»

В рамках реалізації грантового проєкту «Teaching Digital Entrepreneurship» та роботи Центру провайдингу інновацій та цифрового підприємництва (кафедра фінансів та економіки ФІТУ) та Центру функціонального менеджменту (кафедри управління ФІТУ) було проведено робочу зустріч з партнерами та представлено напрацювання в рамках другого етапу проєкту в частині написання навчального посібника з питань ведення цифровий бізнес в умовах глобалізаційних викликів. Обговорення також здійснювалося в частинні напрацьованих за час роботи над проєктом цифрових бізнес-кейсів. Модерував зустріч професор, доктор хаб. Марек Цвіклікі (департамент управління громадськими організаціями, колегіум економіки та державного управління) Краківського економічного університету.

На зустрічі були присутні представники наукової спільноти з Університету Хаєн, Іспанія; Віденського економічного університету, Австрія; Неаполітанського університету, Італія; Університету Салерно, Італія; Університету Фоджа, Італія. Всі учасники проєкту представили свої напрацювання відповідно до програми реалізації грантового проєкту «Teaching Digital Entrepreneurship».

Штепа Олена Валентинівна, доцент кафедри управління,  презентувала кейси із цифрового підприємництва та зазначила, що технології цифрової інфраструктури як інноваційні тренди сучасного соціально-економічного середовища є пріоритетними в цифровому розвитку на шляху до становлення Суспільства 5.0. Олена Валентинівна зазначила, що соціально-економічні вигоди,  корисності від функціонування цифрової інфраструктури полягають в впроваджені електронного документообігу; більш відкритому та доступному ринку; підвищенні рівня виробництва; спрощенні фінансових операцій, підвищенні ролі електронних та цифрових грошей; розвитку можливостей дистанційної роботи; зниженні  собівартості товарів та послуг; зниженні рівня бюрократії; уможливленні інтегральної взаємодії віртуального та фізичного, тобто створює кіберфізичний простір.

Доцент кафедри управління, Краус Катерна Миколаївна, презентувала матеріали до розділів навчального посібника з цифрового підприємництва та зауважила, що робочою групою від Київського університету імені Бориса Грінченка було досліджено критерії рівня розвитку цифрової інфраструктури та цифрової бізнес-екосистеми; позитивні та негативні наслідки від впливу технології IoT як структурного елемента цифрової інфраструктури; стадії розвитку технології Blockchain, як провідної технології цифрової інфраструктури; етапи розвитку Blockchain-технологій у розрізі часу; принципи побудови та роботи Blockchain, як провідної технології цифрової інфраструктури.

Професор кафедри фінансів та економіки Краус Наталія Миколаївна в ході обговорення представила ключові характеристики матричної структури FinTech в розрізі часу, ключових елементів та структури ринку FinTech. Наталія Миколаївна зауважила, що цифрова інфраструктура є результатом трансформаційних процесів новітніх технологій загального призначення в сфері інформації та комунікації, становлення якої засвідчує новий рівень використання інформаційно-комунікаційних технологій в усіх галузях соціально-економічної діяльності.

Учасники-члени робочої групи, в ході обговорення прийняли рішення і надалі активно долучатись до робочих зустрічей, з метою того, щоб якісно завершити роботу над написанням бізнес-кейсів (практична частина) та теоретичного посібника з цифрового підприємництва, що є ключовими продуктами на даному етапі реалізації грантового проєкту «Teaching Digital Entrepreneurship».