Цифровізація в територіальних громадах – пріоритет уваги майбутніх фахівців з місцевого економічного розвитку

Враховуючи стрімкі трансформаційні зміни в системах управління територіальними громадами, одним із практичних занять з дисципліни «Економічні основи управління власністю територіальних громад» (професор Ушенко Н.В.) на тему «Цифровізація в територіальних громадах» зі студентами 4 курсу освітньої програми «Економіка міста. Урбаністика» було відвідування онлайн-вебінару «Ресурси та технології для цифрової трансформації громад» (14 грудня 2021 р.). Захід було організовано ГО «Агенцією європейських інновацій» за участю органів місцевого самоврядування, експертної спільноти, громадських організацій та малого бізнесу: https://aei.org.ua/materiali-onlajn-seminaru-resursi-ta-tehnologii-dlya-cifrovoi-transformacii-gromad/?fbclid=IwAR24trKgNKkBXhllMU3FYcqgOhqWfMPN64FJAKIEK-k2avFsacfLpMNHO5Q . Проведений вебінар є одним із серії заходів, які ГО «Агенція європейських інновацій» спільно з партнерами  проводить в рамках проєкту «Як знайти власний шлях до успіху у програмах ЄС для реалізації цифрових інновацій», який підтримано  Європейським Союзом  та Міжнародним Фондом «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety.

Враховуючи, що світ відходить від традиційного методу передачі інформації та суцільно цифровізується, ще додатково й умови пандемії гостро потребують таких можливостей, чим аргументується актуальність  теми. Питання, що розглядалися на вебінарі можна умовно поділити на:

  • Загальні засади цифрової трансформації ОТГ (особливості програм цифрової трансформації на регіональному та місцевому рівнях;
    які проблеми й виклики мають місцеві громади у сфері цифрової трансформації; визначення пріоритетів та планів дій щодо цифрової трансформації);
  • Ресурсне забезпечення (де шукати ресурси (фінансові, людські, технологічні та інші) для розв'язання задач цифрової трансформації; які технології та сервіси пропонують громадам);
  • Пілотні проекти (як діють успішні громади;
    яка очікувана користь для громад від платформи Дія.Громада;
    пілотні проєкти та джерела їх фінансування).

Окрім цього, варто звернути увагу на те, що, здавалося б, головним ресурсом в даному питанні виступають кадри, проте це не завжди так.

Також важливим моментом в даній темі є інформаційна база. Наприклад, гарною платформою для обізнаності, як голів громад, так і всього населення, в питаннях цифрової трансформації є «Дія. Цифрова громада». Майданчик цікавих та креативних рішень проблем, з якими кожна громада стикається при переході до нового способу управління.

Про це важливо говорити та вивчати нові методи та варіанти, оскільки це наше «завтра». Вже зараз важко уявити роботу медичної реформи без цифровізації, до такої категорії відносяться і адміністративні послуги. Можливо, наразі населенню важко встигати за темпами розвитку, однак такі стрибки спрощують вирішення болючих питань та проблеми бюрократизації, яка турбує кожного українця.

Теперішні студенти Університету Грінченка, а у майбутньому фахівці з місцевого економічного розвитку, взяли до своєї інтелектуальної скарбниці представлені практичні  кейси, дотичні до багатьох тем навчальної програми з курсу «Економічні основи управління власністю територіальних громад».

Також у розрізі теми та розвитку компетенції «Комунікація та взаємодія у цифровому суспільстві» стало мотиваційним для студентів стало проходження онлайн-курсу «Як громаді стати цифровою», розробленого Міністерством цифрової трансформації України та ГО SocialBoost у межах Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Освітній серіал надає покрокові рекомендації, як побудувати присутність громади в мережі та налагодити робочі процеси онлайн: для чого здійснювати цифрову трансформацію громади; як і навіщо впроваджувати основні інструменти залучення; навіщо громаді соцмережі та як керувати комунікаціями через них; які виклики несе цифровізація, як із ними боротись; покрокові інструкції з впровадження якісних змін. Студенти успішно пройшли тестування за запропонованим курсом  та отримали сертифікати.