День Гідності та Свободи

21 листопада в Україні відзначають День гідності та свободи – одне зі знакових офіційних свят, встановлене на честь двох революції, які відбулися в Україні у 2004 та 2013 роках. Цього дня українці вшановують пам’ять про людей, які під час Революції Гідності та Помаранчевої революції стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини й громадянина, національних інтересів держави та її європейського вибору.

Тепер, 21 листопада українці відзначають день, який став точкою неповернення у минуле, а дав зрозуміти - куди ми ідемо і для чого це нам усім.

Так, цей шлях дуже болючий, нелегкий і, часто, не такий романтичний, як оспівується у піснях.

Цей шлях - довжиною в тисячоліття, і дотепер, супроводжується моторошними звуками ракет, і диким плачем вбитих горем матерів.

21 листопада 2013 року уряд Миколи Азарова виступив із заявою про відмову від підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом. Причиною такого рішення назвали нібито невраховані наслідки від санкцій з боку Росії. Ввечері цього ж дня розпочалися перші акції протестів. Спочатку українці організувалися на протест через соціальні мережі в Києві.

У ніч з 29 на 30 листопада силовики розігнали активістів, які зібралися на Майдані Незалежності. Влада пояснила це бажанням розчистити місце для новорічної ялинки. Застосування сили до мітингувальників спричинило ще більшу хвилю протестів – з проєвропейських вони перетворилися на антиурядові.

На Факультеті економіки та управління цього дня проводяться кураторські години із обговоренням історії, яким чином відбувалися події цих днів, згадкою про Героїв, які відстоювали або й продовжують відстоювати незалежність України. Також студенти разом із кураторами будуть знайомитися та обговорювати серію документальних фільмів «Зима, що нас змінила».