Х Всеукраїнська науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих вчених

1 грудня 2022 р. відбулась Х Всеукраїнська науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих вчених. На конференцію було представлено 70 тез доповідей з різних університетів України. Робота конференції відбувалась за секціями «Розвиток економіки в умовах сучасних глобалізаційних процесів» (кафедра міжнародної економіки), «Актуальні тенденції розвитку фінансів, банківництва та страхування» (кафедра фінансів).

На Пленарному засіданні з вітальним словом виступили декан факультету економіки та управління Осадчий Вячеслав Володимирович, завідувач кафедри фінансів Рамський Андрій Юрійович, завідувачка кафедри міжнародної економіки Шлапак Алла Василівна.

На Пленарному засіданні заслухали доповіді аспірантів спеціальності «Економіка» та студентів спеціальностей «Фінанси, банківська справа і страхування» та «Економіка».

Незважаючи на важкі умови, пов’язані з відсутністю електроенергії та частково Інтернету, учасники конференції знайшли можливість долучитися до проведення конференції, представити свої доповіді, долучитися до обговорення. Відкрив Пленарне засідання аспірант 1 року навчання Александров Богдан, голова Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених з доповіддю «Особливості застосування міжнародних програм розвитку малого та середнього бізнесу».

Доповіді учасників конференції стосувались розвитку фінансової сфери нашої країни, зокрема: Кирило Арабаджи представив доповідь «Онлайн-банкінг як інноваційний інструмент банківського сектору», Альбіна Гаврилюк  зосередила увагу присутніх на питанні монетарної політики, виступивши з доповіддю «Монетарна політика: НБУ, його облікова ставка та вирішення проблем інфляції», Анастасія Золотоверха дослідили динаміку іноземних інвестицій, виступивши з доповіддю «Іноземні інвестиції в економіці України», питанню управління ризиками при реалізації інвестиційних проєктів приділено увагу в доповіді Діани Чистякової «Управління інвестиційними ризиками».

Частина доповідей була присвячена економічним питанням розвитку нашої країни. Питанням змін на ринку праці в Україні у воєнний час були присвячені доповіді Анастасії Балюри та Софії Григор’євої «Ринок праці України в період повномасштабної війни» та Анастасії Чередніченко «Ринок праці в умовах війни». На зміни у забезпеченні соціальної безпеки мешканців міста у воєнний період звернули увагу у своїй доповіді Марія Сичинська та Олександра Дворецька «Соціальна безпека мешканців міста як важлива складова розвитку країни у воєнний та післявоєнний часи».  Динаміці змін на ринку стартапів в Україні присвячено доповідь Катерини Костікової «Ринок стартапів в Україні». Досягнення довоєнного проєкту «Велике  будівництво»  висвітлено у доповіді Вікторії Супрунюк та Малишевої Дар’ї «Довоєнний проєкт «Велике будівництво» як масштабна програма покращення інфраструктури українських міст». Демографічні зміни, які відбулись в Україні підчас війни, висвітлено у доповіді Суручану Адріани «Демографічна проблема України під час війни». Висвітленню змін у такому негативному явищі національної економіки, як тіньовий сектор, присвячено дослідження Пожар Анни «Тіньовий сектор: фінансово-економічний аспект». Питання підтримки бізнесу з боку держави у воєнний період висвітлено у доповіді Ярослава Ніколаєнко та Анастасії Крещенко «Державна підтримка бізнесу в умовах воєнного стану».

До обговорення доповідей долучалися всі аспіранти, студенти та науково-педагогічні працівники, які були присутні на пленарному засіданні. До обговорення долучилися і студент бакалаврату  Національного університету імені Тараса Шевченка Віталій  В’ялий та професор Національного технічного університету «Харківського політехнічного інституту» Ігор Посохов.

Відсутність доступу до стабільного Інтернету та електроенергії не зупинила наших студентів. Діана Чистякова робила свою доповідь з пункту незламності. Для окремих студентів їх презентації запускалися з комп’ютера модератора конференції. Всі заплановані виступи відбулися. Всі присутні долучалися до жвавого обговорення кожної доповіді.

Кафедри фінансів та міжнародної економіки бажають всім студентам, аспірантам, молодим вченим та всім науковцям подальших наукових здобутків, творчого пошуку, наукових здобутків, відкриттів та звершень, здоров’я та мирної праці.

 Разом до перемоги!