Про особливості соціальної відповідальності в умовах воєнного стану

08 листопада 2022 року у межах Всесвітнього дня науки – 2022 на базі Факультету економіки та управління Київського університету імені Бориса Грінченка та за участі представників Київської міської державної адміністрації було проведено круглий стіл «Тенденції соціально-економічного розвитку м. Києва в умовах воєнного стану» https://kubg.edu.ua/prouniversitet/news/podiji/7787-vsesvitnii-den-nauky-2022-kruhlyi-stil-tendentsii-sotsialno-ekonomichnoho-rozvytku-m-kyieva-v-umovakh-voiennoho-stanu.html.

Учасники круглого столу – науковці і практики - обговорили такі проблемні питання щодо соціально-економічного розвитку м. Києва в умовах воєнного стану:

  • стандарти соціального захисту для киян та ВПО в умовах воєнного стану;
  • створення центрів медико-соціального обслуговування в територіальних громадах;
  • екологія столиці в умовах воєнного стану як невід’ємна складова економічної стабільності;
  • екологічні проблеми міста Києва у воєнний період та їх показники;
  • сьогодення очима киян: соціально-економічні пріоритети киян в умовах широкомасштабної агресії росії проти України;
  • виконання бюджету міста Києва в умовах воєнного стану;
  • людський капітал як імператив розвитку Київської агломерації в умовах післявоєнного відновлення.

Магістранти освітньої програми «Фінанси і кредит» Університету Грінченка долучились до його проведення у якості слухачів з проектним завданням – охарактеризувати особливості соціальної відповідальності людини, підприємства, держави в умовах воєнного стану. На практичному занятті з дисципліни «Соціальна відповідальність економічних рішень» (викладач – д.е.н., професор Ушенко Н.В.) відбулось обговорення цього завдання та дискусія. Наводимо головні напрямки соціальної відповідальності, які отримали  обговорення в рамках виконання проектного завдання на практичному занятті та передають змістовне наповнення роздумів студентів:

«Хочу зауважити, що КВС дуже сильно змінило свої пріоритети. Благодійні акції та марафони проводять по всій Україні для підтримки військової могутності країни та наших захисників. Зараз в основному всі кошти спрямовані на озброєння армії: купівля дронів, бронежилетів, одягу, зброї - це все для Нашої Перемоги! Дуже багато існує платформ для збирання коштів на допомогу та розвиток ЗСУ. «Круглий стіл» викликав у мене шквал емоцій і багато дуже цікавих нових ідей, які дають мені шляхи вирішення соціальних проблем. Можу сказати, що ми - єдині, ми - українці, і що жодна проблема, яка виникає на нашому шляху – не зупинить нас!  За перемогу!  За Україну!» (магістрант Гаврилюк Альбіна).

«Якщо говорити саме про соціальну відповідальність бізнесу, а не лише громад, то бізнес має усвідомити свою значну роль у вирішенні суспільних проблем, особливо в конфліктний період. Можливими напрямами КСВ-діяльності для бізнесу є корегування корпоративного управління, забезпечення сприятливого середовища для працівників, запобігання порушенню прав людини, проведення соціальних інвестицій, підтримання осіб, що постраждали внаслідок конфлікту». (магістрант Костікова Катерина).

«Наразі питання екології в контексті воєнного стану дуже корелює зі специфікою соціальної відповідальності, адже велика кількість територій була знищена внаслідок бойових дій,  земельні та водні ресурси постраждали від хімічного забруднення ділянок земель та водних ресурсів, фізичного знищення земельних ділянок внаслідок розриву снарядів, повалення лісів, забруднення водойм через потрапляння у воду уламків бронетехніки та осколків від снарядів» (магістрант Арабаджи Кирило). 

«На сьогоднішній день в Києві зареєстровано 1980000 внутрішньо переміщених осіб. З початку війни Київська адміністрація та її 10 територіальних центрів постійно взаємодіють з внутрішньо переміщеними особами. З 26 лютого почали створюватись громадські групи, а пізніше почали створюватись групи переселенців, які організовано взаємодіяли з владою для найбільш ефективного та швидкого реагування на зовнішні чинники та створення умов для нормального життя для внутрішньо переміщених осіб. Варто зазначити, з самого початку продемонстрували ефективну роботу сам ЦНАПи, які з самого початку допомагали переміщеним особам» (магістрант Єрмачков Владислав).

«Гуманітарна допомога та підтримка цивільного населення, яке потерпає від війни в Україні, сьогодні є пріоритетом. Кожна компанія сама вирішує, як саме реалізовувати КСВ: надавати фінансову, матеріально-технічну, волонтерську, моральну або будь-яку іншу допомогу. До КСВ під час війни також відносяться морально-етичні норми, а саме – переривання роботи з країною-агресором» (магістрант Пожар Анна).

Переконалися, що практико-орієнтоване навчання, яке реалізується в Університеті Грінченка, не має відстрочення у часі, ми вирішуємо нагальні питання сьогодення разом – практики, вчені, студенти.