Онлайн-захід «Наша сила – в єдності».

22 січня в День Соборності України на Факультеті економіки та управління був проведений просвітницько-патріотичний онлайн-захід «Наша сила – в єдності».

Заступник декана з науково-педагогічної та соціально-гуманітарної роботи Валентина Сергіївна Руденко разом зі студентами, розбиралися в історії походження цього дня, до того ж, припустили, що День Незалежності України – бере початок ще задовго до 24 серпня 1991 року …..

До виступу з радістю долучилася ще зовсім юна, проте дуже активна та свідома студентка 1 курсу спеціальності «Менеджмент» - Лана Береза. Дівчина розповіла спільноті про події, які відбувалися 22 січня 1918 року - уперше в XX столітті Україна проголосила незалежність. Постала держава, яка протягом трьох наступних років не припиняла боротьби за власне існування. Українцям вдалося утвердити державні кордони, мову, гроші, символіку (герб, гімн і прапор), збудувати національне боєздатне військо, добитися визнання світової спільноти.

А вже 22 січня 1919 року, в першу річницю проголошення незалежності УНР, в Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори. На них проголосили Універсал Директорії Української Народної Республіки про злуку із Західноукраїнською Народною Республікою. У зачитаному на зборах «Універсалі соборності», зокрема, відзначалося: 

«Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка». 

Наприкінці спілкування громада ФЕУ вшанували хвилиною мовчання тих, хто віддав своє життя за цілісність та єдність України …

Вшанування цієї дати надзвичайно важливе у вихованні молодого покоління. Студенти мають розуміти значення боротьби за територіальну цілісність нашої Батьківщини, яке не припинялося з тих пір, а відбувається прямо в ці хвилини ….

Мета заходу - активізація мисленнєвих процесів студентів-грінченківців та створення  ефекту «причетності» до подій столітньої давнини – була вдало досягнута, а учасникам та спікерам – дякую за ініціативу . Далі буде ….

 

photo_2023-01-23_16-53-28.jpg