Проблеми та перспективи розвитку інноваційної діяльності в Україні: виклики воєнного стану

На ХІV Міжнародному бізнес-форумі «Проблеми та перспективи розвитку інноваційної діяльності в Україні: виклики воєнного часу», який відбувся 23 березня 2023 року на базі Державного торговельно-економічного університету гідно представили Київський університет імені Бориса Грінченка Краус Наталія Миколаївна (професор кафедри фінансів, д.е.н., професор) та Краус Катерина Миколаївна (доцент кафедри управління, к.е.н., доцент).

З вітальним словом виступив Мазаракі Анатолій Антонович, ректор ДТЕУ, д-р, екон. наук, проф., академік НАПН України, заслужений діяч науки і техніки України. Цікавими і корисними для практичної реалізації стали висловлені Юлією Свириденко (Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України) думки про те, що саме інновації є драйверами повоєнної відбудови економіки України.

Більше 100 учасників заходу, мали змогу в ході доповідей на пленарному засіданні обмінятися думками в частині плану відтворення України на індустріально-інноваційній основі; заходів спрямованих на розвиток інноваційної екосистеми України (Олексій Шкуратор, заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції); перспектив розвитку малого і середнього бізнесу України в умовах воєнного стану (В’ячеслав Биковець, Перший віцепрезидент, генеральний директор Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України).

Наталія Миколаївна виступила на пленарному засіданні з доповіддю на тему: “«Анатомія» шерингу у прожекторі «репутаційної» економіки”. Як одна із спікерів бізнес-форуму вона наголосили, що в умовах воєнного стану спільне використання є одним з ключових компонентів взаємозв’язку і взаємодії між людьми та відповідає за зміцнення соціальних зв’язків й безпосереднє забезпечення благополуччя індивідуума, яке дозволяє вирішувати екологічні питання. Наталія Миколаївна звернула увагу на те, що з перших днів війни мільйони українців втрачають своє житло, роботу, власні транспортні засоби, предмети домашнього вжитку і з цих причин так чи інакше тисячі людей користувались і продовжують користатися товарами та послугами шерингової економіки. В своєму виступі Наталія Миколаївна зазначила, що в ХХІ столітті ми стаємо свідками того, як для багатьох підприємців ключовими стають прозорість ведення бізнесу, високий рівень міжособистісної довіри, дотримання принципів відкритості, безконфліктності, комунікативності та активної участі у вирішенні соціальних і гуманітарних питань. Таким чином, ми поневолі формуємо структурні елементи шерингу, що дають поштовх до зародження деякої “репутаційної” економіки.

ХІV бізнес-форум зібрав під одним “дахом” урядовців, науковців, практиків, підприємців, дослідників з різноманітних секторів економіки з метою того, щоб розповісти про можливості, які відкриває інноваційна діяльність в воєнний та повоєнний час для економіки України.

Програма форуму