Круглий стіл «Корпоративна соціальна відповідальність»

6 грудня на Факультеті інформаційних технологій та управління відбувся Круглий стіл «Корпоративна соціальна відповідальність».  Цей захід приурочений до Грінченківської декади.

Відкрила семінар відповідальна за наукову роботу ФІТУ Акіліна Олена Володимирівна, яка у вступному слові нагадала присутнім про Бориса Грінченка, доклавшого титанічні зусилля заради національного відродження. Корпоративна соціальна відповідальність має величезне значення для відродження сучасної України, забезпечення економічного, соціального і культурного прогресу. Складовими КСВ є відповідальний діловий партнер, відповідальний соціальний партнер, відповідальний роботодавець, відповідальний громадянин. Отже, ця проблематика стосується кожного.

Цікаві факти з генезису соціальної відповідальності представила студентка 3 курсу «Менеджмент» Саханда Ірина. Всі учасники Круглого столу активно дискутували про правильне розуміння терміну «соціальна відповідальність», про чинники, що спонукають компанії до соціально відповідальних заходів.  Приклади внутрішньої соціальної відповідальності були представлені студентками 4 курсу «Менеджмент» Андрійчук Єлизаветою та Пономаренко Юлією, до їх дискусії залучилася  студентка 3 курсу «Менеджмент» Запорожець Альона. Питання зовнішньої соціальної відповідальності, зокрема взаємовідносин зі споживачами, соціально відповідального маркетингу, захисту довкілля  та розвитку громад, були висвітлені студентами 4 курсу «Менеджмент» Макаровим Максимом, Мокренко Ніною, Басок Марією, Прядкою Анною та  студентками 3 курсу «Менеджмент»  Коваль Тетяною й Катерногою Світланою.

Окремо було виділено важливість корпоративної соціальної відповідальності в освітній сфері. Наголошено, що бізнес повинен об’єднатися на секторальному та галузевому рівні з державою та університетами задля того, щоб освіта в Україні була конкурентоспроможною.  Актуальні питання партнерства в освіті були розглянуті студенткою 3 курсу «Менеджмент» Шевель Юлією.

На завершенні обговорення було акцентовано увагу нароль бізнесу у конфліктні часи. Компанії можуть дотримуватись різних стратегій поведінки в умовах конфлікту: вести бізнес як звичайно, вийти з зони конфлікту і залишити регіон чи країну, або сприяти встановленню миру. Ми пишаємося прикладами роботи українських містоутворюючих компаній на Сході України, що продовжують працювати завдяки неймовірним зусиллям їх співробітників з метою встановлення соціально-економічної стабільності в регіоні.

Гостями нашого заходу були студенти Факультету права та міжнародних відносин. Вони також були залучені до нашої дискусії. Було підкреслено, що забезпечення базового рівня КСВ в Україні неможливо без активною громадянської позиції фахівців з юридичною освітою.