Круглий стіл

17 травня 2024 року, в рамках Фестивалю науки – 2024, відбувся Круглий стіл на тему «Миротворча освіта заради консолідованої та людиноцентричної Європи». В основу організації Круглого столу покладені дослідження, що здійснюються кафедрою управління Київського столичного університету імені Бориса Грінченка за однойменним проектом PeaECH за програмою Еразмус+ модуль Жана Моне, співфінансованого Європейським Союзом (ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH-UA-IBA-101094420). Захід відбувся у форматі онлайн-конференції і зібрав освітян, науковців публічних службовців та представників громадських організацій.

Модераторами заходу виступили професорки кафедри управління Київського столичного університету імені Бориса Грінченка Людмила Ільїч та Тетяна Поспєлова. На початку з вітальним словом виступила Оксана Марухленко, докторка наук з державного управління, завідувачка кафедри управління. Після неї слово взяла Людмила Ільїч, докторка економічних наук, професорка кафедри управління, координаторка проєкту PeaECH, яка представила проектну команду та розказала про цілі, місію і заходи проєкту.

Програма круглого столу включала виступи науковиць, освітян та громадських діячок. Олена Акіліна, кандидатка економічних наук, доцентка кафедри управління Київського столичного університету імені Бориса Грінченка, дослідниця та тренерка проекту PeaECH, представила результати наукових досліджень в рамках реалізації проекту PeaECH. Олена Семенішина виступила з доповіддю про результати дослідження щодо психологічної підтримки у демократичній школі. Віталіна Мережко представила результати дослідження щодо важливості ролі медіації в загальній середній освіті України як важливого кроку до миротворчості.

Вікторія Лемешко поділилася власним досвідом громадської та  волонтерської діяльності і наголосила, на важливості громад та волонтерів у миротворенні і миробудування. Громадська діячка Людмила Костецька виступила з доповіддю про роль громадськості як агента змін у миробудуванні в умовах відновлення України. Наталія Матвієнко своїм виступо привернула увагу слухачів до ролі державних реабілітаційних центрів у формуванні безбар'єрного суспільства для миробудування в Україні.

Захід став важливою платформою для обміну досвідом та ідеями між учасниками. Було розглянуто сучасні європейські тренди виховання миру та толерантності в суспільстві, впровадження програм миротворчої освіти в навчальні плани Нової української школи, а також миротворчі освітні практики в управлінні та бізнесі. Учасники дійшли висновку, що миротворча освіта є ключовим елементом для створення консолідованої та людиноцентричної Європи.

Круглий стіл завершився підведенням підсумків, де учасники висловили пропозиції щодо подальшої співпраці та впровадження миротворчих практик у різних сферах суспільного життя.

Дякуємо всім учасникам за активну участь та внесок у важливу дискусію!