Київський Міжнародный Економічний Форум 2018

Професор кафедри фінансів та економіки Краус Наталія Миколаївна та доцент кафедри управління Краус Катерина Миколаївна прийняли участь в Київському міжнародному економічному форумі, що проходив 18-19 жовтня 2018 року в місті Києві. Ключовою темою Київського міжнародного економічного форуму стало високотехнологічне майбутнє країни. В результаті конкурсів проведених організаційним комітетом Київського міжнародного економічного форуму 2018 нового проекту – «Молоді творці майбутнього» та Українською Асоціацією Римського клубу (конкурс на найкращу економічну науково-публіцистичну статтю) доцент кафедри управління Краус Катерина Миколаївна та професор кафедри фінансів та економіки Краус Наталія Миколаївна виграли квитки на очну участь у даному Форумі. До участі у конкурсі запрошувались молоді підприємці, стартапери, інноватори та науковці з активною життєвою позицією. Ті, хто бачить себе у числі нових лідерів і прагне бути в авангарді реформ, яких потребує країна, адже ключову роль у формуванні майбутнього кожного суспільства відіграє молодь.

Київський міжнародний економічний форум (КМЕФ) – постійно діюча дискусійна платформа, учасники якої формують новітню стратегію технологічної, соціальної та економічної модернізації України, завдяки діалогу експертів, представників бізнесу та влади, імплементації кращого світового досвіду. Захід зібрав понад 1500 представників ділових, експертних та публічних кіл, що працювали на 16 панельних дискусіях. В ньому взяло участь 120 спікерів з 35 країн світу – успішних європейських реформаторів, міжнародних та українських експертів, які надали прогресивні рекомендації, що базуються на нових підходах до освіти, науки та «точок зростання» економіки.

У дискусії «Цифрова трансформація банківської системи» взяв участь Бідьют Думра, директор департаменту інновацій в DBS Bank Сінгапуру, який визнано найінноваційнішим банком світу. Під керівництвом Бідьюта Думри DBS запровадив безліч програм колаборації між співробітниками банку та учбовими закладами, держсектором, стартапами і fintech-компаніями.

В дискусії «Майбутнє конкурентоспроможності: корпорації, міста, країни» модератором В. Панченком (директор Агентства розвитку м. Дніпро) було зазначено, що транснаціональні корпорації в багатьох питаннях уже перевершили можливості держав, а мега-міста сьогодні стали цивілізаційними центрами світу. Урбанізація сконцентрувала економічно активне населення, капітал і технології, кидаючи виклик вже існуючим підходам адміністрування територій. Гаррі Джейкобс – головний виконавчий директор Всесвітньої академії мистецтва та науки (World Academy of Art & Science) звернув увагу на той факт, що держави й досі залишаються майданчиками для забезпечення правової, фізичної та безпекової інфраструктури, проте розвиток країн напряму залежить від успішності бізнесу та конкретних ділових центрів.

Окрім того, відбувались активні і цікаві обговорення на наступних панельних дискусіях: “Трансформація корпорацій: стратегії та рішення”; “Перезавантаження інновацій: від системи до екосистеми”; “Розвиток транспортної інфраструктури як драйвер економічного зростання”; “ Покоління штучного інтелекту (партнер дискусії SMART business) ”; “ Індустрія Х.0: розумний бізнес, розумні активи, розумні сервіси ”; “Міжнародний бізнес: конкуренція чи партнерство?”. В ході обговорення було зазначено:

ü четверта промислова революція та підсумки глобалізації останніх десятиліть остаточно закріплюють розділення світу на країни лідери та території, які ризикують відстати назавжди;

ü багаті країни все більше вдаються до протекціонізму, дедалі агресивніше просувають свій продукт на міжнародні ринки. Поруч з тим, бідні країни мають недостатньо ресурсів і можливостей для відстоювання власних інтересів на глобальній економічній арені;

ü шлях інновацій – це не променад по червоній доріжці, освітленій софітами і фотоспалахами, під схвальні вигуки захопленої публіки. Це часто рух по бездоріжжю, з численними піт-стопами, але з вірою в свої сили і чітким розумінням фінальної точки подорожі;

ü за останні десятиліття у світі вже подвоїлися кількість населення, рівень урбанізації, обсяг товарів і доступність транспорту. Однак існуюча інфраструктура не встигає за такими швидкими змінами. Прогнозується, що до 2025 року глобальні витрати на транспортну галузь збільшаться до $ 9 трлн на рік. Розвиток інфраструктури може створити сотні мільйонів робочих міст по всьому світу та приєднати до глобальної мережі створення цінностей ще більше куточків планети та людей.

Наталія Миколаївна та Катерина Миколаївна прийняли участь в Круглих столах “Партнерство заради майбутнього”, зустріч співінвесторів “Бізнес 100”; “Фінансові інструменти взаємодії великого та малого і середнього бізнесу”; “Залучення інвестицій у виробничі стартапи”.